Haanan Snih, 23 

Maklubi on lempiruokani. Se on hyvää arkiruokaa ja sitä syödään useimmiten lounaalla. Syyriassa lounas syödään kahden, kolmen aikaan. On tärkeää, että perhe kokoontuu syömään yhdessä.

Maklubia voi syödä jugurtin kanssa, kuten kaikkia riisiruokia. Tykkään inkiväärin mausta, se sopii maklubiin tosi hyvin. Syyriassa inkivääriä käytetään paljon. Samoin suolaa ja sitruunaa. Tykkään happamista mauista.

Minä opin tämän reseptin kaverini äidiltä. Maklubi on aika helppo valmistaa. Minun äitini ei maklubia yleensä kokannut, sillä siskoni eivät pidä munakoisosta. Minäkään en tykännyt siitä ennen, mutta maklubissa se maistuu hyvältä. Äitinikin alkoi laittamaan tätä ruokaa, sillä aina, kun hän kysyi, mitä haluan syödä, sanoin että maklubia. Tästä reseptistä tuleekin mieleen äiti.

Äitini on huippukokki. Kaikki rakastavat hänen ruokaansa. Äitini ja minun lisäksi perheeseeni kuuluu viisi siskoani. Emme oikeastaan koskaan ole riidelleet. Jos joskus jotain kinaa tuleekin, se sovitaan heti. Siskoistani yksi on naimisissa Venezuelassa. Kaikki muut ovat Syyriassa. Minä lähdin maasta yhtä matkaa ystävieni kanssa, joten äiti uskalsi päästää minut, mutta hän ei nuorempien siskojeni kanssa uskaltanut lähteä matkalle Eurooppaan.

Kotini Syyriassa on ihana. Olen todella läheinen perheeni kanssa. Ikävöin heitä hullun lailla. Viestittelen heidän kanssaan koko ajan. Jos saan oleskeluluvan Suomesta, voimme ehkä matkustaa tapaamaan toisiamme Libanoniin. Siihen voi mennä kauan aikaa. On vaikea puhua perheestäni, sillä kun ajattelen heitä, tulen surulliseksi.

Kahdelle: 

1 isokokoinen munakoiso

2 perunaa

1 maustamaton kanan rintafilee

1 sipuli

1 iso lasillinen pitkäjyväistä riisiä

1 pieni kupillinen pähkinäsekoitusta

Ruokaöljyä

Seitsemän mausteen maustesekoitusta (bhar mshakal). Saatavilla ainakin Kaisaniemen arabikaupasta

Mustapippuria, inkiväärijauhetta, juustokuminaa, kardemummaa, suolaa

1. Kuori munakoiso ja perunat. Viipaloi molemmat noin sentin paksuisiksi, pyöreiksi levyiksi.

2. Kuumenna öljyä kattilan pohjalla. Paista munakoison viipaleet kullanruskeiksi ja nostele talouspaperilla vuoratulle lautaselle (paperi imee ylimääräisen öljyn).

3. Paista perunat kullanruskeiksi pinnalta (saavat jäädä vähän koviksi). Levyn voi laskea noin kolmoseen, jotta perunat eivät pala.

4. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi. Asettele kanafilee ja sipulit kattilaan (sipuli tuo veteen makua). Kun vesi kiehuu, lisää veteen mustapippuria, inkiväärijauhetta ja juustokuminaa, puolikas pikkulusikallista kutakin sekä pikkulusikan kärjellinen kaardemummaa.

5. Keitä, kunnes liha on kypsynyt (noin puoli tuntia). Lisää lopuksi veteen suolaa. Ota keitinvesi talteen.

6. Keitä riisi kanan keitinvedessä (pidä sipulit mukana). Jätä riisiin vähän vettä.

7. Leikkaa kananrinta noin 1-1,5 cm kuutioiksi.

8. Paista pähkinät kuumassa öljyssä ruskeiksi.

9. Asettele kananpalat pienen kattilan pohjalle. Päälle munakoisot ja perunat kahteen tasaiseen kerrokseen. Taputtele päällimmäiseksi kerros riisiä.

10. Aseta lautanen tiiviisti kattilan päälle ja kippaa nopeasti ylösalaisin. Nosta kattila varovasti irti.

11. Koristele pähkinöillä.