Wisam Abud, 25 

Kotona Syyriassa äiti valmisti tätä ruokaa. Papusato kerätään kerran vuodessa ja silloin syödään tätäkin ruokalajia erityisen paljon. Suomessa ostan ainekset fasulia baltahinaan arabien pitämistä ruokakaupoista, mutta tavallisistakin kaupoista löytää melkein kaikki näistä aineksista, paitsi tahinia.

Tykkään fasulia baltahinan kirpeästä mausta ja jugurtin ja tahinin yhdistelmästä.

Kun olin lähdössä 17-vuotiaana kotoa yliopistoon Lattakiaan, kuuden tunnin ajomatkan päähän, äiti opetti minut laittamaan ruokaa. Kuukauden ajan ennen lähtöä kokkasin koko meidän perheelle. Opin siten pärjäämään itsekseni.

Yliopiston asuntolassa jaoin huoneen kahden kämppiksen kanssa. Huoneen kulmassa oli pieni hella ja teimme usein fasulia baltahinaa. Se on täyttävä ruoka, ja edullinen.

Tämä ruoka tuo mieleen muistoja yliopistoajoilta. Ne ovat hyviä muistoja. Oli hieno kokemus asua omillaan ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Vapaa-aikaa kulutimme kahviloissa, kävimme paikoissa joissa soitettiin musiikkia ja tanssittiin.

Jotkut kavereistani ovat jääneet Lattakiaan, mutta moni on myös lähtenyt Syyriasta. He ovat hajaantuneet ympäri Eurooppaa.

Kahdelle:

400 grammaa vihreitä papuja (tuoreita, jos löytyy, jos ei, pakastettuja)

2 valkosipulin kynttä

4 ruokalusikallista maustamatonta jugurttia (turkkilainen jugurtti on parasta)

3 ruokalusikallista tahinia (suomessa paras merkki on Al wadi)

1 sitruunan mehu

oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Äitini laittaa kastikkeeseen korianterijauhetta (mutta minä en tykkää siitä).

1. Laita pavut kattilaan, peitä vedellä. Keitä matalalla lämmöllä (kolmosella) kannen alla, kunnes pavut ovat pehmenneet.

2. Valmista tarator-kastike: Murskaa valkosipulit pehmeäksi tahnaksi. Sekoita valkosipulit, sitruunanmehu, jugurtti ja tahini tasaiseksi kastikkeeksi. Voit lisätä suolaa maun mukaan.

3. Sekoita joukkoon keitetyt pavut.

4. Syö arabialaisen leivän kanssa.