Yasmin Abud, 26

Tämä papuruoka on lempiateriani. Olen oppinut reseptin äidiltäni. Uskon, että hän on oppinut sen omalta äidiltään. Äitini, Majida, on hyvin sosiaalinen ihminen. Usein ystävänikin tulivat meille syömään ja he saattoivat käydä meillä istumassa iltaa äidin kanssa, vaikka minä en ollut kotonakaan. Äitini on nuori, hän on minulle kuin ystävä. Vitsailemme yhdessä, puhumme kaikesta.

Äitini on laittanut tätä papuruokaa siitä saakka, kun oli pieni. Se on hyvin hyvin tyypillinen ruokalaji Syyriassa, mutta jokainen tekee sitä vähän omalla tavallaan. Pavut voi myös valmistaa ilman lihaa. Papuja syödään yleensä lounaalla, sillä tämä on aika raskasta ruokaa. Asuin nuorempana jonkin aikaa Venezuelassa, olin siellä töissä kenkäkaupassa. Kun palasin Syyriaan, pyysin ensimmäisenä äitiä valmistamaan minulle papuja.

Kotona Syyrian Sweidassa äiti aloitti kokkaamisen yleensä noutamalla raaka-aineet torilta. Minä autoin häntä keittiössä. Kotimme sijaitsee kerrostalossa, mutta asunto on suuri ja sen keittiö tilava. Täällä Suomessa kodissani on hyvin pieni keittiö. Siellä olen valmistanut papuja vain kerran aikaisemmin.

Äitini, isäni, pikkuveljeni ja pikkusiskoni jäivät Sweidaan. Monesti, kun puhun heidän kanssaan, pikkuveli kertoo syöneensä papumuhennosta. Se muistuttaa häntä minusta. Fasolia beda& rozi saa minut ajattelemaan äitini lisäksi parasta ystävääni. Hänkin rakastaa papuja. Tämä ystäväni asuu edelleen Syyriassa, toisin kuin useimmat muut. Lähes kaikki ystäväni ovat lähteneet ja päätyneet eri puolille Eurooppaa, suurin osa Saksaan tai Belgiaan. 

Neljälle:

500 grammaa valkoisia papuja

400 grammaa naudanlihaa kuutioina

Purkillinen tomaattipuréta

4 valkosipulin kynttä (+1 kokonainen valkosipuli, joka lisätään keitokseen loppuvaiheessa kuorineen päivineen).

Puolikas vihreää paprikaa

Ruokalusikallinen tomaattikastiketta

Ainakin 3-4 pikkulusikallista suolaa (tai enemmän, oman maun mukaan)

Chiliä, jos tykkää tulisesta

Sokeria, inkiväärijauhetta, korianterijauhetta, mustapippuria ja kuminaa

 

Lisukeriisi neljälle:

2 lasia riisiä, neljä vettä.

Suolaa ja ruokaöljyä.

1. Keitä vesi, lisää vähän suolaa ja ruokaöljyä. Lisää riisi. Keitä kannen alla kypsäksi, kunnes vesi on haihtunut.

1. Jos käytät kuivattuja papuja, aloita aterian valmistaminen edellisenä iltana. Liota papuja kylmässä vedessä yön yli.

2. Laita pavut kattilaan ja peitä vedellä. Lisää joukkoon ½ pikkulusikallista inkiväärijauhetta, 1 pikkulusikallinen sokeria sekä kuminaa, korianterijauhetta ja mustapippuria, hyppysellinen kutakin.

Keitä papuja noin tunnin ajan, kunnes ne pehmenevät sopivasti. Siivilöi vesi pois.

3. Asettele lihapalat toiseen kattilaan ja peitä vedellä (noin 1 litraa). Lisää veteen pikkulusikallinen sokeria, 3-4 pikkulusikallista suolaa, kuminaa, inkiväärijauhetta, mustapippuria ja korianterijauhetta pikkulusikallinen kutakin sekä 3 hienoksi murskattua valkosipulin kynttä. Keitä pehmeäksi (noin tunnin ajan). Ota keitinvesi talteen.

4. Paloittele paprika ja yksi valkosipulin kynsi pieniksi kuutioiksi. Ruskista öljyssä matalalla lämmöllä. Laita sivuun.

5. Yhdistä keitetyt pavut, liha ja paistettu paprika-valkosipuli uuteen kattilaan. Lisää ruokalusikallinen tomaattipuréta, inkivääriä, kuminaa, korianteria, mustapippuria, ¼ pikkulusikallista kutakin sekä 1 pikkulusikallinen sokeria. Lisää myös 1 kokonainen valkosipuli kuorineen. Suolaa voit lisätä maun mukaan, sekä chiliä. Peitä vedellä (puolet haaleanlämpöistä vettä, puolet lihan keitinvettä).

6. Keitä noin puoli tuntia.

7. Tarjoillaan joko lisukeriisin kanssa tai keittona.